duurzaamsucces

Wat maakt organisaties duurzaam succesvol?

Een apenlesje

chimpanseeEmpathische leiders doen het beter‘, hoorde ik op 28 maart op BNR (9u36). Aan het woord was Alex van Hooff, die samen met zijn vrouw Bertine de directie vormt van Burgers’ Zoo. Weer zo’n prachtig familiebedrijf, dat inmiddels 100 jaar bestaat. Van Hooff ziet veel parallelen tussen onze mensenwereld en de dierenwereld. Hij geeft daar een leuk voorbeeld van, als de interviewer een stelling voorlegt over opvoeden met de harde hand.

Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar gedrag binnen chimpanseegroepen. Hieruit komt naar voren dat empathische chimpanseeleiders het veel beter doen dan de leiders die met de stok slaan, de machomannetjes. En dat ‘beter’ omvat twee kernelementen. Ten eerste gedijt de groep veel beter. Zo blijkt dat als de groep wordt aangevallen door een andere groep, de groep echt samen strijdt als er een empatische leider is. Als een machomannetje de baas is, staat deze er alleen voor. Ten tweede is het veel beter voor de leider zelf. Wanneer deze wordt afgezet, wat vroeg of laat altijd gebeurt, wordt de empathische leider nog gewoon geduld in de groep. Het machomannetje daarentegen wordt gedood of naar de zijkant van het territorium verjaagd.

Terug naar de mensenwereld. In veel situaties wordt gesteld dat behoefte is aan een ‘krachtige leider’. Als een voetbalelftal niet presteert, als ons land in crisis zit of als een organisatie tegenvallende cijfers laat zien. Ik ben het daarmee eens. Maar dan wel een krachtige leider conform het succesverhaal van de chimpansees: iemand die de groep weet te binden. Als je samen strijdt voor hetzelfde doel, is de kans op succes vele malen groter. Monkey see, monkey do?

Advertenties

Enkel berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: