duurzaamsucces

Wat maakt organisaties duurzaam succesvol?

Anders doen

mk-tigerstonewijffels-800Ken je de Tiger-Stone? Ik ook niet, tot ik er gisteren een artikel over las in De Telegraaf. Een briljante machine die een straat in één keer perfect kan bestraten en zo het zware werk van stratenmakers beduidend eenvoudiger kan maken. De stenen hoeven slechts de eerste meter in het juiste verband in de machine gevoerd te worden en daarna neemt de machine het patroon over. Hoe geniaal. En hoe simpel eigenlijk ook. Tiger-Stone toont wat mij betreft prachtig aan dat er in de crisis ook gewoon kansen zijn.

Het concept van het Brabantse Tiger-Stone spreekt me vooral aan nadat ik eerder deze week stuitte op de deprimerende webpagina van BN De Stem: Crisis in de regio. Deze pagina geeft een overzicht van bedrijven in de Bredase regio die het niet gered hebben. Het valt me op dat een fors deel hiervan bedrijven zijn uit de bouwsector (wat overeenkomt met  berichtgeving van nu.nl van vandaag: de krimp in Nederland komt voor de helft door de bouw). Voor al die bedrijven die nu met de handen in het haar zitten: stop eens even met zwemmen in die draaikolk, maak een pas op de plaats en kijk eens goed naar de behoefte waarin je voorziet, wat je concurrenten doen en of je het niet heel anders kan doen. Er zijn al wasstraten voor auto’s, waarom geen schildermachines voor kozijnen? Na de afgelopen vorstperiode liggen alle asfaltwegen weer aan gruzelementen, kan dat nou niet worden voorkomen of makkelijker worden verholpen?

Ook in de bouwsector zijn er volgens mij legio mogelijkheden om het werk beter en goedkoper te doen. En zo je toekomst zeker te stellen. Die mogelijkheden zie je echter niet als je blijft hangen in oude patronen, zoals:

  • gluren naar de buren (want als je de dingen hetzelfde doet, dan word je ook nooit beter)
  • alleen maar rennen (want als je nooit stilstaat bij wat er eigenlijk gebeurt, kun je daar ook niet op inspelen)
  • denken vanuit wat is (want grote ideeën komen voort uit denken vanuit wat zou kunnen zijn)
  • vooral beren op de weg zien (want dan ga je de weg nooit op)
  • redeneren vanuit ‘ik’ (want samenwerking is cruciaal om baanbrekend te zijn)

Kortom: doe eens anders. Er zijn overal blauwe oceanen!

Advertenties

Enkel berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: