duurzaamsucces

Wat maakt organisaties duurzaam succesvol?

Aan de bak!

spiderman1Ex-Kamerleden vinden moeilijk nieuw werk, kopte NU.nl dit weekend. Dat zou natuurlijk kunnen passen in de algemene trend van een steeds hogere werkloosheid; maar liefst 7,2% van de Nederlandse beroepsbevolking zit inmiddels thuis. Het kan ook liggen aan het afnemende vertrouwen in de overheid, wat zou kunnen worden doorgetrokken naar afnemend geloof in de capaciteiten van mensen in publieke functies. Maar ik zie een andere parallel.

Onlangs sprak ik een arts. Na 15 jaar studie, inclusief alle specialisatie-opleidingen, is hij meer dan een jaar op zoek geweest naar een plek. Uiteindelijk is hij tot een maatschap toegetreden, ver van zijn bed. Na nog geen jaar in de maatschap, bleek het ziekenhuis waarin hij inmiddels werkt, één van de vele met financiële problemen. Iedere maatschap werd gevraagd bij te storten, teneinde het ziekenhuis overeind te houden. Of hij dus ook maar even zijn portemonnee wilde trekken.

Een ander voorbeeld: zzp’ers aan de bovenkant van de markt hebben het ook steeds moeilijker. Als adviseur ken ik ze natuurlijk ook: collega’s die op een gegeven moment de som opmaken van wat ze omzetten en wat ze daarvan terugzien, en dan besluiten voor zichzelf te beginnen. Het heeft vele jaren gewerkt, maar wordt klaarblijkelijk ook steeds moeilijker.

Was het kamerlidmaatschap vroeger een mooie opstap naar een nog betere functie, die tijd is vervlogen. Was geneeskunde voorheen een ‘sure shot’ voor wat betreft baanzekerheid en goed inkomen, is het dat nu niet meer. En waar een leger aan ZZP’ers in het topsegment zonder al te veel moeite overeind bleef, kalft ook dat af.

Wat te doen? Dat is de ‘million dollar question’. Mijn geloof? Ik sluit me graag aan bij de visie van Robert ’t Hart, zoals naar voren kwam bij BNR’s personal finance debat. “Wil je vooruit komen, dan zul je risico’s moeten nemen. Uit onderzoek van McKinsey blijkt dat het middenmanagement geen risico’s meer durft te nemen. Dat is niet goed, want dan komen we niet vooruit. No guts, no glory. No risk, no fun.” In het debat werd gesteld dat teveel mensen kiezen voor schijnzekerheid. Gaan voor die zekere baan, of blijven zitten waar je zit, wachtend op betere tijden. Maar als die baan niet het uiterste uit jou haalt, excelleer je er niet in. En als je niet excelleert, is ook die baan niet zeker. Mijn advies: volg je passie. Wat kan er eigenlijk misgaan?

NB

Waarom een foto van Spiderman? Peter Parker heeft geen keus. Hij probeert soms een gewoon leven te leiden, op te gaan in de grijze massa. Maar dat gaat niet. Hij moet zijn gave benutten en Spiderman zijn!

Advertenties

Enkel berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: