duurzaamsucces

Wat maakt organisaties duurzaam succesvol?

Voorkom burn-outs!

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft als taak het publiceren van betrouwbare en samenhangende statistische informatie, die inspeelt op de behoefte van de samenleving. Vanuit deze taak publiceert het CBS veel interessante onderzoeken, onder andere op het thema ‘arbeid & sociale zekerheid‘. Afgelopen week kwam binnen dit thema het verschijnsel ‘burn-out’ aan de orde. In 2011 kampten ruim 900.000 werknemers (13% van het totaal) met burn-outklachten. Sinds 2008 is dit percentage ongeveer gelijk gebleven. Het spreekt voor zich dat deze klachten negatieve effecten hebben op de prestaties en productiviteit van de betreffende werknemers. En dus dat organisaties er alles aan moeten doen om dit percentage terug te brengen.

Uit het onderzoek van het CBS blijkt dat burn-outklachten relatief veel voorkomen bij werknemers met een hoge werkdruk en werknemers die weinig sociale steun van collega’s en leidinggevenden ervaren. De bevindingen zijn interessant:

  • van de werknemers die te maken hebben met hoge werkdruk, ervaart 22 procent burn-outklachten. Bij werknemers met een lage werkdruk is dit 7 procent
  • van de werknemers met weinig zeggenschap ervaart 16 procent burn-outklachten, tegenover 10 procent bij werknemers met veel zeggenschap
  • van de werknemers die vinden dat zij weinig steun van collega’s en leidinggevenden krijgen, bijvoorbeeld om het werk gedaan te krijgen, ervaart 37 procent burn-outklachten. Bij werknemers met meer steun is dit slechts 11 procent.

Wat me opvalt is dat deze drie factoren zeer sterk overeen komen met de drie factoren die Ryan & Deci noemen in hun Self Determination Theory over de ontwikkeling van mensen:

  • de sociale verbondenheid (is het een leuk bedrijf, voel ik me er goed): dat gaat over de steun die wordt ervaren van collega’s en leidinggevenden
  • de autonomie in het werk (kan ik zelf bepalen wat en hoe ik het doe): dat gaat over de zeggenschap, maar ook over de werkdruk (zie hierover de bekende theorie van Karasek, waarin de relatie wordt gelegd tussen regelruimte en werkdruk)
  • de competenties (word ik geholpen om de taak die ik doe te kunnen doen): dat gaat over de steun die wordt ervaren van collega’s en leidinggevenden, maar eveneens de werkdruk.

Ryan & Deci hebben intrinisieke motivatie centraal in hun theorie staan. De bevindingen van het CBS duiden erop dat als mensen intrinisiek gemotiveerd zijn voor hun werk, ze minder snel een burn-out zult krijgen. Weer een reden dus om hier als organisatie werk van te maken!

NB Uit het onderzoek van het CBS komt ook nog naar voren dat werknemers met een partner en kinderen minder vaak burn-outklachten hebben dan overige werknemers. Maar of een organisatie daarop kan sturen…

Advertenties

Enkel berichtnavigatie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: