duurzaamsucces

Wat maakt organisaties duurzaam succesvol?

Behoud je toptalent!

‘Bedrijven niet bang voor vertrek toptalenten‘ kopt NU.nl deze week. Volgens onderzoek van Robert Half ligt tweederde van de werkgevers in zijn geheel niet wakker van de mogelijkheid dat hun topperformers overstappen naar een ander bedrijf. En aangezien de Nederlandse bedrijven niet vrezen voor mogelijk verlies van topperformers, voelen ze zich niet genoodzaakt om hun beste werknemers veel additionele secundaire voorwaarden te bieden. 27% van de ondervraagden zegt zelfs openlijk dat ze niets gaan aanbieden de rest van het jaar. Geen bonussen, cursussen, lunch-vouchers, mobieltjes, laptops of andere gadgets…
 
Het persbericht straalt uit dat het ‘erg’ is dat dit gebeurt. Nederland scoort lager dan de ons omringende landen. Maar maakt dat wat uit? Primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn in mijn ogen slechts ‘demotivatoren’. Als ze niet op orde zijn, blokkeren ze motivatie. De basis moet gewoon op orde zijn: een acceptabel salaris, noodzakelijke cursussen (80% van het leren gebeurt toch ‘informeel’, op de werkplek) en de benodigde ‘gadgets’ om het werk te kunnen doen (auto, telefoon, laptop). En daarna gaat het om heel andere zaken. Self Determination Theory, waar ik in een eerdere post al bij stilstond, onderscheidt er drie: de sociale verbondenheid (is het een leuk bedrijf, voel ik me er goed), de autonomie in het werk (kan ik zelf bepalen wat en hoe ik het doe) en de competenties (word ik geholpen om de taak die ik doe te kunnen doen).
 
Het onderzoek zegt niets over in hoeverre de basis bij de onderzochte bedrijven op orde is. En het zegt niks over, waar ik vooral benieuwd naar ben, hoe content de Nederlandse toptalenten zijn met hun werk en hun werkomgeving. Voelen ze zich onderdeel van ‘de familie’, kunnen ze voldoende zichzelf zijn en worden ze geholpen in hun ontwikkeling? Ik sprak onlangs een jonge ondernemer die als ‘hipo’ totaal zijn ei niet kwijt kon binnen het (gerenommeerde) bedrijf waar hij voor werkte. Op alle drie de vlakken (sociale verbondenheid, autonomie, competenties) scoorde het bedrijf waar hij werkte een onvoldoende. In zijn ogen was voor zichzelf beginnen de enige keus. Inmiddels runt hij een bedrijf met 4 vestigingen en ruim 70 medewerkers. Zo’n toptalent wil je als bedrijf natuurlijk niet kwijt. Het verbeteren van de secundaire arbeidsvoorwaarden zou echt het verschil niet hebben gemaakt of hij zou zijn vertrokken of niet!
 
Ik denk dus dat de uitkomsten van het onderzoek niet schokkend zijn. De door Robert Half ondervraagde HR- en financiële managers hoeven er niet wakker van te liggen. Maar hoe scoren ze op de andere hier genoemde factoren? Als ze deze niet op orde hebben, mag ze dat wél best wat slapeloze nachten kosten!
 
Advertenties

Enkel berichtnavigatie

2 gedachten over “Behoud je toptalent!

 1. Pieter de Koning op schreef:

  Hoi Bas,

  Wat hierop aansluit zijn de ideeën van Daniel Pink die in zijn boek Drive beschrijft wat ons als mensen (de)motiveert in het werk. Zijn onderzoek onderbouwt jouw stelling dat primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden, wanneer niet op orde, alleen demotivatoren zijn. Echter moet dit wel goed geregeld zijn wil je het mogelijk maken dat medewerkes tot betere prestaties komen.

  Pink heeft het over 3 elementen die bepalen of we tot grote hoogten stijgen in performance – en er nog lol in hebben ook: 1) autonomy, 2) mastery, 3) purpose. Kort gezegd: regelruimte hebben, ergens goed in zijn en het moet een doel dienen.

  Voor de geïnteresseerden: een korte versie van het boek is in een (leuk!) filmpje weergegeven. Zie het adres hier: http://vimeo.com/15488784. Have fun.

 2. Hoi Pieter,
  De ideeën van Daniel Pink sluiten hier inderdaad goed op aan! Leuk dat je hem noemt; zijn naam kwam een aantal keer terug bij de deelnemers aan ons onderzoek naar Succes in het MKB. Deze publicatie ligt op dit moment bij de drukker… 🙂
  Groeten, Bas

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: